patrimoni natural marí del maresme i la selva;

conèixer per protegir

Enguany comencem el projecte Patrimoni natural marí del Maresme i La Selva; Conèixer per conservar, destinat a reforçar el vincle dels pobles i ciutats costaneres del Maresme i La Selva amb el seu patrimoni natural marí, contribuint així a la seva conservació.


I és que, dins de l’espai marí de les comarques del Maresme i La Selva, podem trobar hàbitats tan importants com la praderia de posidònia de Mataró o els canyons submarins del Maresme, que comprenen una extensió d’uns 2.300 km2, desde Barcelona fins a Lloret de Mar. 

Aquests dos espais no només són interessants a nivell de biodiversitat, sinó que també juguen un paper fonamental en quant a la mitigació del canvi climàtic, a la protecció de l’erosió de la costa en el cas de la posidònia o com a font de recursos pesquers en el cas de la zona dels canyons.


Emmarcat dins d'aquest projecte, aleshores, es desenvoluparan vàries accions:

 

1.  Per una banda, es duran a terme una sèrie de xerrades formatives a ports, obertes a tothom però sobretot a usuaris/es de l’espai marí (nàutica recreativa, pescadors/es...), amb l’objectiu de crear una xarxa de col·laboradors/es o centinelles de l’espai marí del Maresme i La Selva.

Durant aquestes sessions, es difondrà el valor del patrimoni natural marí de la zona, (recalcarem la importància de la praderia de posidònia com a hotspot de biodiversitat i mitigadora del canvi climàtic, i el paper dels canons submarins del Maresme en les dinàmiques tròfiques de les espècies), es formarà als assistents/es per a que siguin capaços d’identificar determinades espècies marines del nostre litoral i es mostrarà de quina manera qui vulgui pot registrar les seves observacions i aportar el seu granet de sorra a la ciència a partir de plataformes de ciència ciutadana. 


2.  Per altra banda, i enfocat principalment als infants i joves, es desenvoluparan diferents tallers educatius, a centres cívics de varis municipis.

En aquests tallers, a través d’activitats dinàmiques i vivencials, es donaran a conèixer les espècies marines del Mediterrani més fàcilment albirables, i es sensibilitzarà als infants i joves sobre les problemàtiques marines (microplàstics, canvi climàtic).


3.   S’organitzaran també una sèrie de sortides en veler repartides al llarg de tot l’any, per tal de recollir dades de la fauna marina dels canyons del Maresme i centrant-nos sobretot en el canyó de Blanes; un canó submarí relativament poc estudiat, i caracteritzat per la gran profunditat que assoleix a molt poques milles de costa.

Els canyons submarins són zones molt interessants en quant a fauna, ja que la seva profunditat i relleu afavoreixen un major moviment de nutrients que atrau a moltes espècies, com per exemple cetacis, aus marines, tortugues, grans peixos pelàgics, etc.

Una major coneixença de les espècies de l’espai marí en qüestió, pot ser de gran utilitat a l’hora de fomentar la futura creació de nous espais naturals protegits (enguany s’ha presentat una proposta al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico per avançar en la protecció eficaç del 30% del Mediterrani español per a l’any 2030, estratègia també definida per la ONU a nivell global). 


Les dades recollides en el marc d’aquest projecte es compartiran en plataformes de ciència ciutadana per a que quedin a disposició de les entitats científiques (universitats, centres de recerca, associacions) que les necessitin, i en acabar el projecte, es presentaran en una xerrada de cloenda en la que es fomenti la continuitat de l’estudi d’aquest canó.

Aquestes sortides estaran obertes a tothom, amb l’objectiu també d’implicar a la ciutadania en la investigació i conservació del medi marí, i de donar a conèixer el patrimoni natural marí del Maresme i La Selva.